2010. május 21., péntek

Robin Hood

Régóta vártunk Ridley Scott új kosztümös filmjét, másodrészről Robin Hood történetének újra feldolgozása önmagában is elrángatott volna a moziba, mivel gyermekkorom egyik kedvenc meséje volt. Később valamennyi filmes feldolgozás megtekintésével, és a Costner féle verzió ronggyá nézésével áldoztam a legenda előtt( amit Russel Crowe csak úgy emlegetett hogy  „a kétórás Brian Adams klipp”). Azonban Sir R. Scott mestert (akit mélyen szeretünk és tisztelünk eddig lefektetett munkássága okán) annyira nem hatotta meg a mondakör. Őt jobban foglalkoztatta a kérdés: vajon mi vesz rá felnőtt férfiakat hogy fákon suhogva harisnyában betyárkodjanak?

Semmi. Így az első film tervek amik anno felröppentek, egészen új látószögbe helyezték a történetet, talán túl távol is valós lényegétől. Időközben ezen változtattak újabb és újabb átírásokkal. Végül kiderült hogy Russel Crowe lesz Robin, és hogy a film címe mégsem a sokáig beharangozott „Nottingham” lesz, hanem Robin Hood.
A filmet bemutatták pár hete. Sajnos a mindent elvakító várakozás ellenére a katarzis elmaradt. Mivel Scott-ot nem izgatta annyira Robin Hood mitikus jellege, nem akarta elmesélni azt a történetet amit már ismertünk. Úgy tett kicsit mint egy kutató, aki a valóság és a legenda végére akar járni, és végül tényleg rátalált volna egy fiktív történelmi Robinra a Sherwood mellől. Igazából teljes kultusz gyalázás elkerülése végett nem akarta azt mondani, hogy nem is volt Robin, őt mindössze jobban érdekelte a hogyan lett-kérdés, mert a „Robin Hood” csak félrevezető címében emlékeztet az ősrégi angol szász mesére. Igazából egy ál-történelmi film ami azt hivatott elérni, hogy teljes hihető valóságában eredeztesse vissza az erdei vagányok legendáját. Persze ha Ridley Scottról van szó a játék filmes eszközök halmozása is a csomagolással jár, így kapunk bőven gyönyörű jeleneteket, operatőri munkát, zenét, monológokat..... De a probléma egyrészről nem csak a promóciós hadjárattal járó megtévesztés, mivel a nézőseregnek egy izgalmas kalandfilmet ígértek be, helyette meg kaptak egy hosszú történelmi tablót egy olyan Robin Hooddal aki csupán mellékszereplője az eseményeknek. A bajt csak tetézi, hogy Robin karakterének kvázi háttérbe szorulásától függetlenül a film ütemét mégis ő diktálja. 
Ugyanis többször is leül a film és belassul. Teljesen ritmikátlan vágás jellemzi a film középső részét. Ezt koránt sem úgy értem hogy ki kéne vágni a film felét, inkább hozzá adni lenne esedékes az arányok kiegyenlítésének céljából. Teljes valószínűséggel várható rendezői verzió, ami nagyon ráfér a filmre. Rengeteg karakter nincs eléggé kibontva, az érzelmi szálakról nem is beszélve. De erre még várni kell a dvd megjelenéséig, és erre a csupán valószínűsíthetően gyógyító pótlásra nem építhetünk, így azt kell értékelni ami a moziba jutott, és az igazság az hogy az így sem lett egy rövid film. Ezért elkerülhetetlen a kijelentés: jobban is megvághatták volna.


A sem Hood, sem Scott fannak magát nem valló laikus közönség kissé jogos csalódottsággal hagyja el a mozitermet. Ők már valószínűleg a rendezőire sem lesznek kíváncsiak, nem hogy a folytatásra. A film megtekintése után nem értem hogy tudták ennyire félre kalkulálni az igényeket a producerek. Egy olyan film, ami a Gladiátor sikerére épít, de teljesen mást ad, egy mindenki által ismert történetet lovagol meg, de végül még sem azt meséli el, egy ilyen film hogy épülhet a folytatásra? Mert a film zárása az ismert Robin Hood megszületése. Nem valószínű hogy megkapja Scott a lehetőséget hogy befejezze a Magna Carta-ig ívelő történelmi tablóját, és ezt én sajnálom a legjobban, mert nekem minden hibájával együtt nagyon tetszett a film, és fog is főleg ha megkapom a rendezői verziót.
Addig meg nem figyelem a film címét, és magamban továbbra is csak "Nottingham"-nek hívom, mert akkor máris jobban élvezem. Talán annyit összegzés képpen, hogy ebben a verzióban a film mindenképp egy kisebb csalódás. Itt egy gyönyörűen megrendezett, szépen fényképezett nagyszerű dallamokkal és helyszínekkel építkező átlag műfaj társai közül torony magasan kiemelkedő csalódásról beszélünk. A csalódás valós mivolta abból fakad, hogy ennél több van Sir Ridley Scott-ban is, és a Robin Hood mondakörében is.
Részletes kritika a filmről, a rendezői dvd kiadását követően érkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése