2010. április 17., szombat

Hova tovább Halo film?



Mi tart ennyi ideig? Adott egy hatalmas rajongói tábor akik már egy jó rendező vagy producer neve hallatán bizalmat szavaznak a filmnek. Adott egy világ a benne lévő kultúrákkal, élőlényekkel, környezettel. Adott egy istenített karakter aki már több epizódon keresztül tett tanúbizonyságot világ megmentő képességeiről. Mégis miért készül ennyi ideig a Halo a film? 
Összegző cikkünk következik a kezdetektől, a mai napig...


Tartalom:


A Halo világ kiterjed univerzuma egyre több médiumban lelhető fel. Egy mozi film már csak az a bizonyos pont lenne az "i"-n, de mindennek ellenére el tudom képzelni, hogy vannak olyanok akik még nem ismerik a Halo-t. Ez a bekezdés nekik fog szólni, így akik már ismerősek ezzel a világgal azok ugorjanak egyet.


Mi az a Halo?
A Halo 2001-ben jelent meg Xbox-ra. A Microsoft szárnya alatt készült a Bungie stúdiójában. A hatalmas sikert követően a második rész 2004-ben debütált. 125 millió dollár bevételt hozott első nap majd 2 évig tartotta magát a best selling Xbox games listán több mint 8 millió eladott példánnyal (ami 3 millióval több mint az első részé). Ezt a sikert a harmadik rész szintén lekörözte 2007es megjelenésekor: 300 millió dollárt hozott első héten és ez a rész is meghaladta a több mint 8 milliós eladott példányszámot. Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a Halo franchise az egyik legnagyobb siker story a videójáték történelemben. Mára már megjelent kettő plusz Halo játék és idén is várható egy újabb fejezet. Ezen felül mostanra a Halo nem csak játék hanem képregény, könyv széria, websorozat és anime (Halo Legend) is.




Kevés a Halo univerzumához hasonló siker ezért is érthetetlen az a több mint 6 éve tartó huzavona ami a Halo vászonra adaptálása körül zajlik.

Kell egy film
2004-ben kapott szárnyra az első pletyka, mikor is az Ain'-it-cool-news.com-on (ami mindig is híres volt a bennfentes infókról) megjelent egy levél a Warner Brothers berkeiből, miszerint két producer erősen hajt a Halo film jogokért és már fel is vették a kapcsolatot Ridley Scottal, hogy majd vezényelje le a filmet. Ebből végül nem lett semmi, és majd egy évig várni kellett mire valami újabb hír kijött a projektről, viszont el lett ültetve a bogár a különféle fan fórumokon és a duruzsolás meg is indult. 
2005 nyarán újabb hírek érkeztek, ezúttal a Variety számolt be a Microsoft ambiciózus terveiről. A Halo 2 hatalmas sikere arra bíztatta a Microsoftot, hogy vegyék komolyabban a film ötletét. Ahogy a Microsoftos Peter Moore megjegyezte>> "Alapvetően nincs szükségünk egy filmre, de a Halo univerzum kiszélesítésére viszont igen. Egy film képes lenne erre ami mélyebben bemutatná ennek a világnak a kultúráját." Na meg ugye az sem mellékes, hogy egy jól sikerült film csak növelné a Halo hypeot, ami egyenesen arányosan növelné a bevételeket is. A Microsoft odáig ment, hogy 1 millió dollárért Alex Garlandelel (28 nappal később) írattak egy forgatókönyvet és el is kezdek házalni a nagy stúdióknál. Természetesen az sem mindennapi ha a Microsoft házalni kezd egy forgatókönyvvel. Master Chef jelmezbe öltöztetett futárok özönlötték el a nagyobb stúdiókat a forgatókönyvvel és az azzal együtt járó követelésekkel amik a következők voltak: a "Halo Bibliától" semmiféle eltérést nem tolerálnak (értsd.: full kreatív kontroll), minimális produkcióba fektett pénz meghatározása és egyben a Microsoft jussa a bevételből. A New Line, DreamWorks, Paramount, Warner és a Disney egy napon belül passzolta a projectet. Az egyik nagyobb stúdió fejese megjegyezte>> "Nem hajlandó egyezkedni egy olyan forgatókönyvről ami nem nyűgözte le." A Microsoftot váratlanul érte a helyzet ugyanis arra számítottak, hogy majd egymásra licitálva kapkodnak a stúdiók a forgatöknyvért ennek ellenére inkább azt érték el, hogy kialakult az az általános vélekedés ami a Microsoft hozzáállását arrogánsnak titulálja hozzátéve, hogy egyáltalán nem alkalmazkodik a hollywoodi munkamenethez. A konkurensekkel ellentétben a Fox és az Universal együttes erővel elfogadta a Microsoft ajánlatát. Az egyetlen kérdés ami részükről további tárgyalásokat igényel az a Microsoft kreatív munkába való beleszólása.


Uwe Boll 15 perc hírneve
Pár hónappal később futótűzként terjedt végig a weben a rémhír, hogy Uwe Boll fogja rendezni a Halo filmet. A német director (arról még a mai napig folynak viták, hogy megérdemli e ezt a titulust) minden játékos rémálma volt főleg 2005-ben mikor is a "mester" olyan filmekkel borzolta a közönségét mint az Alone in the Dark vagy az azt is túlszárnyaló BloodRayne. A hír alapját az képezte, hogy a Halo film IMDb-s adatlapján Uwe Boll volt feltüntetve mint rendező. Kérdéses, hogy ezt a rossz viccet kinek köszönhetjük. 



Peter Jackson csatlakozik a filmhez

Az Universal pár héttel később hivatalosan cáfolta a hírt és egyben bejelentette, hogy a filmnek már producere is van Peter Jackson (Gyűrűk Ura trilógia) személyében. Természetesen a trükköket megint Jackson "házi barkácsolói" a WETA készíti és a film 2007-ben fog moziba kerülni. Az ötlet zseniális volt, hiszen 2007-re volt prognosztizálva az új generációs konzol háború és nem kis előnyre tehetett volna szert a Microsoft ha egy éven belül mutatja be a Halo filmet a Halo 3 és egyben az Xbox 360 megjelenésével.


Hol van a film?
Végül eljött 2007, a Halo 3 tarolt, de a filmnek se híre se hamva. Sajnos PJ (aki nem arról híres hogy jó kapcsolatot ápol a stúdiókkal) nem tudott megegyezni a Fox és az Universal fejeseivel. Egy ideig gőzerővel dolgozott az előkészületeken, ezenfelül megpróbálta beszervezni a rendezői székbe Guillermo Del Toro-t aki (többek között a Hellboy 2 miatt) nem vállalta a megbízatást. PJ másik jelöltje - az akkor még szinte teljesen ismeretlen - Neill Blomkamp volt. Az ifjú rendező mögött csak pár rövidfilm állt, de azok minősége és PJ szava meggyőzte a stúdiókat arról, hogy képes levezényelni ezt a hatalmas projectet. Jackson az interjúkban nagyon lelkesen ecsetelte, hogy mennyire oda van a Halo játékokért amiket a Gyűrűk Ura forgatási szüneteiben játszott ki és soha nem tapasztalt film élményt ígért egy eddig be nem mutatott technológiának köszönhetően. Hogy ez pontosan mi volt azt valószínüleg sosem fogjuk megtudni, mivel 2006 közepén PJ és csapata nagy hévvel és sértődöttséggel kivonult a projektből


A szakítás okai
Vannak olyan verziók is miszerint az Universal és a Fox hirtelen elvesztette a bizalmát a film sikerét illetően és az első nagyobb átutalás előtt egyszerűen kihátráltak. Neill Blomkamp így nyilatkozott>> "A filmnek vége. Bármi is történik ezután, teljesen különbözni fog attól, amit mi kitaláltunk. Pedig jól indult minden. Két stúdió összefog, hogy minden idők egyik legnépszerűbb játékából minőségi filmet forgasson. Ám kitört a szokásos "Vajon hogyan osztozzunk a bevételeken?" kérdés és ez felőrölte a produkciót. Soha nem készül Halo film." Ebből arra következtetünk, hogy Jackson megint kevésnek érezte a honoráriumot amit a WETA és a project egyébb résztvevői kapnak. Annó hasonló okok miatt veszett össze a Gyűrűk Ura alatt a New Linennal. Többen a Microsoft hatalmas részesedését okolják, aminek köszönhetően a több mint 100 milliós büdzsé és a játék adaptációk általános sikertelensége az oka a két stúdió hátraarcának.
2007 nyarán megjelent egy pár perces rövidfilm Halo: Arms Race címen. A Microsoft próbálta kenegetni a dolgot, nyilatkozatuk szerint ez egy reklámfilm amit a Halo 3-hoz csináltak. Ezt azért kérdőjelezném meg, mert a Halo 3 kampányba egyáltalán nem illet bele ez az anyag és az összes fellehető verziónál Neill Blomkamp és PJ gárdája van feltüntetve alkotókként. Ez egy amolyan "ilyen lett volna ha..." rövidfilm. 


Halo helyett District 9
PJ és Neill nem keseregtek sokat. PJ adott Neilnek 30 millió dollárt aki ebből a szűkös költségvetésből megrendezte és 2009-ben bemutatta az utóbbi idők egyik legjobb akció scifijét, a District 9-t. PJ a Joystiq online magazinnak elmondta egy interjúban, hogy "a D9 nem jöhetett volna létre ha a Halo film nem vall kudarcot." Ez a scifi és a Halo rajongóknak különösen jól esett mivel ha Halo filmet nem is kaptak, de egy jó scifit viszont igen és hát legyünk őszinték: ez nem túl gyakori manapság. 
Külön érdekesség, hogy a District 9-t a Sony karolta fel és segítette be a mozikba. Az a Sony akit annó nem kerestek fel a Halo forgatókönyvével kapcsolatban, mivel a Sony a Microsoft egyik legnagyobb ellenfele a konzol piacon.


A Spielberg pletyka

2008-ban csöndben megjelentek hírek egy forgatókönyvről amit Stuart Beattie (Collateral, G.I. Joe) írt. A címe Halo: The Fall of Reach és az azonos című Eric Nylund regény alapján készült.. Senki nem kérte fel Stuartot a script írásra, önkéntes Halo rajongóként magára válalta a szerepet, majd "bedobta a közösbe", hátha valaki ráharap. Ez a forgatókönyv véletlenül 2009 közepén Steven Spilberg kezébe került és nagy hírverés közepette egy - magát bennfentesnek tituláló - site hangoztatta Spielberg elkötelezetségét a projekt iránt. Futótűzként jelent meg minden nagyobb játék és film portálon a hír, de hivatalos megerősítés vagy bármiféle reagálás sem a stúdiók sem Spielberg részéről nem érkezett. Személy szerint én teljesen alaptalannak tartom az elképzelést és nem buzdítok senkit arra, hogy titkon reménykedjen Spielberg részvételében.


Új remény?
Ahogy az látható, hosszú ideje hánykolodik a Halo film, és egy hangulatos rövidfilmen kívül nem kaptunk még semmi konkrétat. Nem véletlen az sem, hogy ilyen sok ember eljátszott Hollywoodban a film ötletével hiszen tényleg hatalmas potenciál van benne. Hogy lesz e ebből valaha film az megjosólhatatlan, de az utóbbi hat év huzavonájának köszönhetően akárkiben merül fel az ötlet, az biztosan óvatosabb lesz mint elődei. Az minden esetre biztató, hogy évek óta ha a Microsoftot kérdezik a film kapcsán, annyit válaszolnak "felfüggesztve" (on hold) nem pedig "törölve". 2010 április elejei nyilatkozatuk már ennél is tovább ment, a megszokott comment helyett - még mindig konkrétumok nélkül - ennyit válaszoltak>> "Amikor elérkezik az idő, el fogjuk készíteni ezt a filmet."


Pár videó amit még érdemes megnézni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése