2010. május 8., szombat

Top 10 Különleges SzínészNŐ

Különleges adottság kell ahhoz hogy a vásznon keresztül elkápráztasson minket valaki. Meg lehet tanulni színészkedni, de ez nem elég ahhoz, hogy a kisugárzásod, a személyiséged is hatással legyen a nézőre. Bárkit meg lehet szépíteni, de ez csak pár csinos címlapfotóra elég. Van néhány olyan kivételes nő aki szépséggel születik. Biztos mindenki másban látja meg ezt a szépséget, de mi úgy érezzük van pár egyetemes példa akik  - ha nem is mindnyájunkra, de legtöbbünkre - nagy hatással voltak.
Következzen az a tíz nő, akinek vonzereje, stílusa és szépsége átlép a vászon keretein és megbabonáz minket.

Naomi Watts
Majd 2001-ig kellett várnunk, hogy megismerjük ezt a tüneményt. Az ausztrál-brit keverék leányzó a Mulholland Driveban varázsolt el minket először hála David Lynch éles szemének, aki annyi producer, rendező, fashion editor után végre meglátta benne azt a tündöklést ami azóta is mindig jelen van ha vászonra lép.
Kedvencünk a King Kongban és a Funny Gamesben (aminek posztere be is került a top 25 gyűjteményünkbe)



Marion Cotillard
Marionra először a Taxiban figyeltünk fel. Nem is értettük miért csapott le rögtön (az akkor még 23 éves francia színésznőre) Hollywood. Tim Burton volt az első aki az öreg kontinensen kívül alkalmazta a Big Fishben. Innentől több amerikai produkcióban is megfordúlt. Két kedvencünk tőle a Ridley Scott rendezésében készült Bor, mámor, Provence és Michael Mann féle Közellenségek.
Több típusú női karaktert már felpróbált, de egyik sem állt neki annyira jól mint a Bor, mámor... dacos Fanny-je.




Scarlett Johansson
18 éves volt mikor a világ megismerte az Elveszett jelentésben Bill Murry oldalán. Mégis, csak két évvel később, Woddy Ellen Match Pointjában figyeltük fel rá. Ember legyen a talpán akit elkerült az a lüktető szexualitás ami a vászonon keresztül hatolva megtöltötte a teret minden egyes alkalommal amikor Scarlet a kamera látószögébe került. Másik hasonlóan erőteljes szerepét ugyan csak Woddy Allennek köszönheti a Vicky Christina Barcelonával ahol a listánkon szintén szereplő Penelope Cruzzal együtt kápráztatnak el minket.

Michelle Pfeiffer
A Farkas, a Szép kis Nap, a Batman visszatér csillaga szép filmográfiát tudhat maga mögött. Lehet egy film akár milyen jó vagy rossz, ha Michelle szerepel benne, már megérte megnézni. Káprázatos kisugárzásán eddig az idő se nagyon tudott koptatni, így reméljük még láthatjuk pár emlékezetes szerepben a közeljövőben. A fent felsoroltakon kívül még az Ártatlanság korában és Harrison Ford oldalán a Temetetlen múltban szerettük a legjobban.
Véleményünk szerint, senki nem lesz olyan jó Macskanő mint amilyen ő volt.




Gong Li
Gong Li-re először a Michael Mann Miami Vice remake-ében figyeltünk fel. Utólag szégyelljünk magunkat emiatt, mivel addigra ő már világhírű színésznő volt, olyan szuper produkciókkal a háta mögött mint a Császár és a gyilkos. Alkalmunk lett volna megismerni a Gésa emlékirataiban is, de sajnos a cím nem volt elég vonzó ahhoz hogy a pénztárakhoz rohanjunk. Sajnos a Miami Vice óta kevesebbet dolgozik, így színte különlegességnek számít ha alkalmunk akad gyönyörködnünk benne. Reméljük ez nem marad így sokáig, mert szépsége, kecsességge, mosolya bőven rászolgált a listánkon való részvételre.





Penelope Cruz
Penelope spanyol, temperamentumos kisugárzása keveredik bájos és aranyos személyiségével. Mind ez, olyan különleges egyveleget alkot aminek köszönhetően elolvadunk egy szempilla rebegetetésétől. Első alkalommal a 2001-es Vanila Skyban tapasztaltuk meg a Penelope hatást, de igazán a Volverben és a Vicky Christina Barcelonában szerettünk belé véglegesen. Reméljük marad az európai filmeknél, mert Holywoodban csak a csinos vászonszépítőt látják benne.
  






Uma Thurman
Uma azért különleges a listánkon, mert rossz szerep választásainak köszönhetően jól titkolja különleges egyéniségét. Tarantino filmeken felül csak a Gattacában fogott meg minket, de ott is halovány utánzata annak amit a Kill Bill menyasszonyaként tőle láthattunk. Mindez nem akadályozott meg minket hogy ebbe a szűk top 10-ben helyett találjunk neki, mivel a Kill Bill elég volt ahhoz, hogy halálosan belészeressünk. Reméljük már nem kell sokat aludni a Kill Bill 3. részéig, mert szeretnék újra tündökölni Uma Thurman igazi gyönyörűségében. 




Monica Bellucci
Korunk és egyben minden idők egyik legnagyobb femme fatale-ja Moinca Bellucci. Ő maga a nagybetűs NŐ és megtestesítője mindennek amit ez a szó magába foglal. A modellből avanzsált olasz színésznő (nem sok kivétellel) többnyire azért van jelen, hogy kicsit felragyogtassa a vásznat. Első sorban ez az USA-ban forgatott filmjeire jellemző aminek kiemelkedő példája a Matrix 2. és 3. része. Először Giuseppe Tornatore Maléna című filmjében figyeltünk fel rá és a mai napig azt tartjuk legemlékezetesebb alkotásának.






Rebecca Romijn Stamos
Az izzó kék tekintetű modellt a Jóbarátok című sorozatban láthatta először tv képernyőn a nagy közönség.  Elragadóan vagány és hipnotikusan erotikus kisugárzása felhívta valamennyi férfi figyelmét, akik nem csak elsősorban egy új gyönyörű nőt köszönthettek a vásznon, de egy bizonyítottan tehetséges színésznőt is. Femme fatale, Punisher és persze az X-men(ek), ahol bár tetőtől talpig kékre volt festve, így sem volt miért szégyenkeznie, Vénuszi alakjának hála még egy mutánsra is képesek voltunk úgy gondolni...




Natalie Portman
13 éves volt mikor a Leon a Profiban mindenkit elkápráztatott a tehetségével. Pár gyerek szerep után ( Szemtől szembe, Támad a Mars) egyszer csak a kislányból gyönyörű nő lett. Mindeközben megőrizte kislányos báját és tisztaságát. Erről legmaradandóbban a Közelebb című Mike Nichols filmben gyöződhettünk meg. A gyönyörű izraeli lány öt nyelven beszél folyékonyan (többek között japánul) és munkája mellett lediplomázott pszihologiából a Harwardon. Ezen felűl még humora is van.



Nehéz volt összeállítani ezt a listát, mert annak ellenére is voltak egyet nem értések, hogy csak ketten szerkesztettük. Sajnos van egy két név akiktől meg kellett szabadulnunk ahhoz hogy betartsuk a 10-es limetet, de bajba lennék, ha tételesen érvelnem kéne azok mellett akik benmaradtak, azokkal szembe akik végül kikerültek. Egyet értesz e velünk, vagy nálad teljesen máshogy néz ki egy ilyen lista. 
(Még egyszer hangsúlyozom, ez egy Különleges SzinészNŐ összeállítás, nem pedig "Jó Csaj" lista)

5 megjegyzés:

  1. Tetszik a lista, nagyrészt egyet értek, csak Penelope és Rebecca kisugárzása kérdőjeleződött meg számomra. Akkor már Tilda Swintonnak és Cate Blanchette-nek nagyobb jogosultsága lenne itt szerintem.
    Egyébként fáj, hogy Marion filmjei közül nem említitek meg a Szeress, ha mersz-t. :)

    (Kis javítás: a Gattaca két "t", Scarlett nevét is elírtátok, illetve azért őt is gyerekszínészként ismerte meg a világ.)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a figyelmeztetést, hibák javítva lettek.

    Tilda Swintonnak és Cate Blanchette... látom te is szépnek találod a kicsit androgün beütésű nőket. Nos ezzel én is így vagyok, csak hát ketten írtuk a listát :)

    Örülök, hogy tetszett a lista ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon utáltok, ha megjegyzem, hogy a Johansson meg két "s"? :D

    VálaszTörlés
  4. Cate-et szépnek találom, nem is kicsit, viszont annyira androgünösnek sem mondanám. Tildát és Umát viszont nem illetném a szép jelzővel, de kétségtelenül van bennük valami, ami miatt nem lehet mellettük elmenni. :)

    VálaszTörlés
  5. Azért Marionnál szerintem illett volna megemlíteni a Piafért kapott Oscart ;)

    VálaszTörlés